Historijat skole

Srednja tehnicka skola u Sarajevu osnovana je u vrijeme austrougarske, 2. oktobra 1889.godine.
Skola je formirana sa tri odjeljenja:
• Gradjevnim
• Sumarskim i
• Rudarskim (koje nije nikad bilo aktivirano u praksi)
U to vrijeme nije bilo srednjih tehnickih skola, tako da je Sarajevska srednja tehnicka skola najstarija skola ove vrste na ovom dijelu Balkana. Nije proslo ni punih deset godina od njenog osnivanja, a skola je vec bila zapazena i nagradjena na velikim evropskim izlozbama u Budimpesti i Becu krajem 19. vijeka.
Od mnogih vaznih datuma od osnivanja 1889. godine treba istaci osnivanje novih odsjeka:
• Masinskog 1920 god.
• Geometarskog 1924. god.
• Industrijsko-drvarskog 1927. god.i
• Elektrotehnickog 1945. god.
U razvoju Srednje tehnicke skole u Sarajevu narocito znacajan datum je njeno useljenje u novu zgradu 20.septembra 1936. godine. Od tada pored Srednje tehnicke skole pod istim krovom su se nasle i Muska zanatska skola, Banovinska škola za umjetnicke zanate, Vecernja majstorsko-djelovodska skola i Strucno-produzna skola zanatskog smjera pri pri srednjoj tehnickoj skoli.
Nova zgrada, svojom arhitekturom, monumentalnoscu i funkcionalnoscu, predstavljala je u to vrijeme jedno od najmodernijih srednjoskolskih zdanja na ovom dijelu Balkana. Međutim, razvoj tehnickih nauka i tehnologija, kao i neprekidan rast potreba za tehnicarima i majstorima razlicitih struka, uslovljava citav niz organizacionih promjena u Srednjoj tehnickoj skoli u Sarajevu (trajanje skolovanja, transformacija odsjeka u samostalne skole, osnivanje novih skola, dezintegracije, integracije idr.).
Ipak, moze se reci da je Srednja tehnicka skola u Sarajevu funkcionisala kaocjelina sve do 1959. god. Poslije 1959 godine formiraju se samostalne tehnicke skole i skolski centri i svi su oni ponosni na svoju maticnu skolu.
Zahvaljujuci Evropskoj komisiji koja je prihvatila da finansira adaptaciju Srednje tehnicke skole, uslovi za odrzavanje nastave dovedeni su danas na zavidan nivo.