Druženje sa piscem Džanko Admirom

24 Marta, 2023 0 comments SMTS Categories Uncategorized

Dana 22.3.2023. godine upriličeno je druženje učenika II3 odjeljenja i pisca Džanko Admira, koje su na molbu učenika organizovali direktor škole Čupović Faruk i profesorica Bosanskog jezika i književnosti Jalmanović-Muhić Amela.
Džanko Admir je autor pet književnih zbirki molskih zapisa. Nedavno je objavio petu zbirku „Vrijeme je za ljubav, zar ne?“ koja govori o djetinjstvu, ljubavi, porodici, i iz koje možemo izvući mnoge poruke.
Pisac, koji je i profesor BJK, HJK, SJK, održao je edukativni čas, razgovarajući s učenicima o neiscrpnim, a često zapostavljenim temama ljubavi i poštovanja. Učenici su kroz interakciju postavljali zanimljiva pitanja o samom pozivu pisca, knjigama, djetinjstvu i odrastanju, ali su zajedno analizirali i neke priče iz djela, za koje je pisac/profesor pripremio i određene predmete, koji nas vraćaju u djetinjstvo: šećerke bombone, klikere, stripove, zgužvanu limenku i debele čarape (koje imaju funkciju lopte). Učenici su iznosili neke detalje iz svog djetinjstva i govorili o preprekama na koje nailaze prilikom ostvarenja nekih svojih ciljeva, zbog vremena u kojem odrastaju.
Piščeva poruka za kraj druženja glasila je da uvijek budemo čestiti i pošteni, da u svemu pronalazimo ljepotu, da širimo ljubav i dobrotu, jer ono naše malo, nekome je možda mnogo.
Učenici su zamolil pisca da ih opet posjeti, a naročito nakon što objavi novu knjigu.
Času je prisustvovala i pedagogica škole Subašić Samra.