Književno druženje u Pozorištu mladih

22 Februara, 2024 0 comments SMTS

Profesorica Amela Jalmanović-Muhić je 21.2.2024. godine, sa početkom u 19:00 sati, sa učenicima: Salihagić Amar (II2), Salihspahić Vildana (III1), Kalača Nejla (III4) i Kalača Edin (III4) prisustvovala književnom druženju u Pozorištu mladih. Druženje je organizovao Studentski klub odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost naroda BiH “Između redova”. Razgovaralo se o književnom stvaranju, ali je održana i kreativna radionica pisanja, na kojoj su se istakli i naši učenici. Književnom druženju prisustvovali su i učenici Prve gimnazije i Gimnazije obala.

 

Posjeta planini Visočici

22 Februara, 2024 0 comments SMTS

Dana 17.2.2024. godine učenici drugih (II) razreda, u pratnji svojih razrednika, su sa Planinarskom sekcijom posjetili planinu Visočicu. Tom prilikom su organizovali i turnire u košarci, malom fudbalu i odbojci na lokalnom sportskom terenu u Sinanovićima.

Projekcija dokumentarnog filma “BLUM –vizionar Olimpijskih igara ’84.”

22 Februara, 2024 0 comments SMTS

Učenici trećih (III) i četvrtih (IV) razreda su 15.02.2024. godine, u kinu Miting Point prisustvovali projekciji dokumentarnog filma “BLUM –vizionar Olimpijskih igara ’84.” koja se održavala u sklopu obilježavanja 40. godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu u organizaciji Udruženja „Društvo umjetnika Deblokada“.
U današnjem svijetu, u kojem se pokazuju sve manjkavosti i destruktivnosti kapitalizma, nije nam ponuđeno puno alternativa. Ovaj film je priča o Emeriku Blumu i ljudima koji su živjeli jednu možda i danas moguću alternativu.

Predavanja na temu “Sigurnost učenika u digitalnom okruženju”

16 Februara, 2024 0 comments SMTS

Tokom proteklih sedmica u našoj školi su realizovana predavanja, na časovima odjeljenskih zajednica prvih i drugih razreda na temu “Sigurnost učenika u digitalnom okruženju”.
Predavač MUP-a Kantona Sarajevo sa učenicima je razgovarao koje mjere zaštite treba da poduzmu kako bi bili sigurni prilikom korištenja IT tehnologija. Razgovaralo se i o obilježjima cyber nasilja i procedurama prijave nasilja.

INN & TECH 7. naučno-stručna konferencija

25 Januara, 2024 0 comments SMTS

Dana 23.1.2024. godine održana je 7. naučno-stručna konferencija INN & TECH i 2. sajam inovatorstva u hotelu HILLS, Ilidža.
Većina nastavnika JU Srednja mašinska tehničke škole Sarajevo je u čestvovala u radu konferencije.
Četiri učenika škole: Mujković Faruk, Kahriman Hamza, Gondžo Emina i Sladić Tarik sa mentorm Burić Harisom, učestvovali su sa dva rada na 2. sajmu inovacija:
1. Automatska pametna roletna i
2. Uređaj za izradu 3D filamenta (reciklira plastične boce i izrađuje materijala za 3D printer).

Posjeta Zimskom salonu knjige

27 Decembra, 2023 0 comments SMTS

Dana 22.12.2023. godine učenici II-1,III-1, III-2, III-3, IV-1, IV-3, u pratnji profesorica Lelije Vilov, Jasmine Cico, Alme Feriz i Maje Bečić, su posjetili Zimski salon knjige koji je realiziran u Skenderiji u Collegium Artisticumu.
Cilj posjete je afirmiranje prakse čitanja i zanimanje za literaturu uopće.

Predavanje „Put svile“

21 Decembra, 2023 0 comments SMTS

Naši učenici (III-2 i III-4) imali su priliku da prisustvuju predavanju na temu „Put svile“ prof. Hamze Ridžala, autora prvog Bosanskohercegovačkog putopisa. Učenici su kroz prezentaciju kratkog filma i fotografije poslušali iskustva i doživljaje samog autora. Mogli su da vide dio najstarije mreže trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano sa istočnom Azijom. Te da se upoznaju sa zemljama, gradovima, arhitekturom, književnošću, religijom, kulturnim centrima … istočne Azije.

Popularizacija STEAM obrazovanja kod mladih

15 Decembra, 2023 0 comments SMTS

U organizaciji Centra za razvoj i promociju inovatorstva, tehnike i informacionih tehnologija-CRIPT Sarajevo, 7.12.2023. godine u školskoj čitaonici je organizovana radionice/predavanja za učenike pod temom Popularizacija STEAM obrazovanja kod mladih. Predavanje je otvorio direktor škole Čupović Faruk i Salko Križevac, obraćajući se učenicima. Na radionici/predavanju veoma interesantan dio je vodio Dado Durić pričajući o svom individualnom uspijehu poslije završetka Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prezentaciju o mogućnostima i prednostima STEAM obrazovanja održali su prof.dr. Adis Muminović i doc.dr. Adi Pandžić sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Učenici su bili veoma zainteresovani i otvoreni za razgovor. Realizatori ove radionice pozvali su učenike i nastavnike naše škole na sljedeću radionicu iz ovog ciklusa na Mašinskom fakultetu Sarajevo pod nazivom: „Dan privrede i otvorenih vrata“ Mašinski fakultet Sarajevo.
Na Mašinskom fakultetu Sarajevo, 14.12.2023. godine, petnaest učenika naše škole, je učestvovalo u okviru projekta „Popularizacija STEAM obrazovanja kod mladih“ konferenciji „Dan privrede i otvorenih vrata“. Događaj se sastojao iz tri dijela. Prvi panel je bio na temu Značaj STEAM obrazovanja za mlade- Mogućnost i potencijal. Drugi dio su bile radionice/prezentacije na temu Naše uspiješne priče poduzetništva. Te treći događaj posjeta i obilazak labaratorija Mašinskog fakulteta. Učenici su bili veoma zadovoljni ovom konferencijom, te su se upoznali sa raznim aspektima STEAM obrazovanja.

Javni konkurs za upražnjena radna mjesta

13 Decembra, 2023 0 comments SMTS

Javni konkurs za upražnjena radna mjesta u školskoj 2023-2024. godini možete preuzeti PDF verziju ispod u nastavku teksta.

Javni konkurs za upražnjena radna mjesta u sk. 2023-24 decembar 2023

Potpisivanje Ugovora o primopredaji kompostera

29 Novembra, 2023 0 comments SMTS

Dana 28.11.2023. godine našu školu posjetila je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Muminović-Hota, sa saradnicima. Razlog posjete je potpisivanje Ugovora o primopredaji kompostera. Ugovor su potpisali direktor JU Srednja mašinska tehnička škola Sarajevo Faruk Čupović i v.d. direktor KJKP „RAD“ d.o.o. Nijaz Salamović, uz prisustvo Ramić Mirze, stručnog saradnika za odnose s medijima KJKP „RAD“ d.o.o. i Zorlak Muzafera, stručnog saradnika za edukaciju i promociju projekata KJKP „RAD“.
Naša škola je od prošle školske godine uključena u projekat „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“, koji se realizuje u saradnji sa NVO People In Need BiH, Dekonta BiH i KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo, a koji finansira Vlada Republike Češke, čiji je fokus na reduciranju ukupne količine otpada, te iskorištavanje sirovina poput reciklažnih materijala i bio otpada, čiji udio u ukupnom otpadu zauzima i do 60 %.
Učenici naše škole prikupljaju plastične i staklene flaše, limenke, tetrapake i papir za reciklažu, te ih odvajaju u posebne kante, postavljene po hodnicima škole, i na taj način razvijaju svijest o čuvanju prostora u kojem borave, ali i svijest o očuvanju svoje okoline.
Podsjećanja radi, prošle školske godine naša škola je osvojila 2. (drugo) mjesto na Kantonalnom takmičenju u prikupljanju ambalažnog otpada.
Saradnja Srednje mašinske tehničke škole i KJKP „RAD“ kontinuirano se razvija kroz realizaciju raznih aktivnosti, a u cilju promjena navika, usvajanja novih znanja i vještina, te podizanju svijesti o značaju očuvanja okoliša.
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Muminović-Hota pohvalila je rad škole, istakavši čistoću i urednost školskog dvorišta, ali i samog školskog prostora, naglasivši da je ponosna i na učenike i na uposlenike škole, te da je ovo tek jedan u nizu projekata u koje će naša škola biti uključena i u narednom periodu.
Prilog o potpisivanju Ugovora o primopredaji kompostera emitovan je na Vijestima TVSA.

Djeca Sarajeva postaju ekološki šampioni: Potpisan ugovor o primopredaji kompostera

 

Predavanje „Snus nije cool – prevencija nove ovistosti među učenicima“

27 Novembra, 2023 0 comments SMTS

U saradnji sa udruženjem za promociju zdravog psihofizičkog razvoja i života kroz preventivno djelovanje „Sanus“ u školi je u sklopu stručnog usavršavanja na sjednici Nastavničkog vijeća održano kolektivno stručno usavršavanje nastavnika na temu „Snus nije cool – prevencija nove ovistosti među učenicima“.
Predavanje je realizirala doktorica Alma Sejtarija a nastavnici su upoznati sa riziko faktorima za početak uzimanja snusa, razlozima zašto mladi uzimaju snus, opasnostima kojima su izloženi kada konzumiraju snus, te o psiho fizičkom i zdravstvenom stanju koje konzumiranje snusa može proizvesti.

 

EDUKACIJA „NE VOŽNJI POD DEJSTVOM ALKOHOLA I NARKOTIKA“

27 Novembra, 2023 0 comments SMTS

„Ne vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika“ bila je tema za naše maturante koja je realizovana na časovima odjeljenskih zajednica (IV-1 i IV-3 razreda).
Cilj edukacije jeste poboljšanje sigurnosti mladih u saobraćaju. Radnici sa praktičnim dijelom (simulacija sa naočalama) koju su realizovali sudski vještaci saobraćajne struke Adnan Tatarević i Kemal Čakar iz udruženja „Baby steps“ doprinjeće prevenciji i podizanju svjesti kod mladih o opasnostima vožnje pod dejstvom alkohola i narkotika.

POSEBNA ČESTITKA ZA DAN DRŽAVNOSTI

24 Novembra, 2023 0 comments SMTS

Danas je u našoj školi stigla posebna čestitka za dan državnosti BiH od Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, koje je doniralo nove računare i monitore za četiri kabineta za realizaciju nastave iz novih tehnologija, čime je na najbolji način podržana reforma obrazovanja.

 

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

24 Novembra, 2023 0 comments SMTS

Danas su učenici JU Srednja mašinska tehnička škola Sarajevo povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u svečanoj sali škole upriličili priredbu. Priredba je izvedena pred učenicima i uposlenicima škole i gostima.
SVIM GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE SRETAN DAN DRŽAVNOSTI

 

Predavanje “Sigurna škola – nulta stopa tolerancije na nasilje”

22 Novembra, 2023 0 comments SMTS

U okviru časova Odjeljenskih zajednica za učenike prvih (I-1 i I-2) razreda i svih drugih razreda održana su predavanja na temu “Sigurna škola – nulta stopa tolerancije na nasilje”.
Ovu veoma važnu temu za adolescente realizovali su stručni saradnici KJU Odgojni centar Minela Ćuhara i Senaid Oručević.
Saradnice stručne službe istakle su važnost ovih predavanja u cilju poticanja dobrobiti učenika, razvoju pozitivne slike o sebi te važnosti prevencije svih oblika nasilja.

Predavanje „Prevencija trgovine ljudima“

13 Novembra, 2023 0 comments SMTS

Edukativna predavanja na temu „Prevencija trgovine ljudima“ održala je predstavnica MUP-a KS Aida Hajdar.
Svi učenici trećih razreda mogli su da aktivno učestvuju i daju svoj doprinos u realizaciji ove vrlo važne teme.