Pogledali smo film “Klub nula”

16 Maja, 2024 0 comments SMTS

Dana, 16.5.2024.godine, učenici prvog, drugog i trećeg razreda su pogledali film “Klub nula” u kinu Meeting Point. Film tematski problematizira čin odrastanja adolescenata u vremenu koje nosi velike izazove i sa kojima se teško nositi.
Nakon odgledanog filma, učenici su diskutirali na temu filma sa novinarkom Lejlom Kurbegovic.
Učenike su pratile profesorice Azra Kundalić, Alma Feriz, Jasmina Cico, te profesor Vedad Burić.

Festival rada Zavidovići 2024

14 Maja, 2024 0 comments SMTS

Na XV Festivalu rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH koji je održan u Zavidovićima 11.5.2024. godine učenici Srednje mašinske tehničke škole su osvojili:
2. mjesto iz oblasti CNC programiranja Karaman Hamza (mentorica Kustura Melisa)
3. mjesto iz oblasti rješavanja zadataka općeg tehničara Mujković Faruk (mentorica Asotić Nermina)
4. mjesto iz oblasti crtanja pomoću računara Husić Hamza (mentor Šarić Enes)
Nastavničko vijeće na čelu sa direktorom Čupović Farukom učenicima upućuje iskrene čestitke i želi im puno sreće i uspjeha u daljem radu i školovanju.

Sajam srednjih škola

13 Maja, 2024 0 comments SMTS

Dragi učenici devetih razreda, znamo da je ovo veoma važan period života za vas i da se približava vrijeme odluka. Svjesni smo da imate dileme oko važnog izbora srednje škole. Iz tog razloga, pozivamo vas da nam se pridružite na jednodnevnom Sajmu srednjih škola koji će se održati danas,13. maja 2024. godine, u terminu od 13:00 do 18:00 sati, na platou ispred ARIA mall centra.

Ovim putem, vi i vaši roditelji kroz prezentaciju naše škole, možete dobiti potrebne odgovore o zanimanjima za koja se možete obrazovati u našoj školi, kao i s mogućnostima daljeg zapošljavanja i nastavka školovanja po završetku srednješkolskog obrazovanja.

Sajam srednjih škola realizovat će se u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u saradnji sa Zajednicom srednjih škola.

DAN SJEĆANJA NA UBIJENU DJECU SARAJEVA

8 Maja, 2024 0 comments SMTS

Učenici JU Srednje mašinske tehničke škole dana 7.5.2024. godine, u pratnji profesora učestvovali su u centralnoj manifestaciji obilježavanja 5. maja, Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Edukacija KONZUMERIZAM

30 Aprila, 2024 0 comments SMTS

Dana 29. i 30. aprila 2024. godine u organizaciji Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo organizovana je edukacija učenika trećih razreda iz poduzetništva. Tema edukacije je “Konzumerizam”.

Posjeta Muzeju Sarajevo i zadužbine Gazi Husrev-bega

25 Marta, 2024 0 comments SMTS

Dana 23.3.2024. članovi sekcije “Mladi historičari” sa nastavnicima Ahmedom Kadrićem i Amelom Bajrić posjetili su Muzej Sarajevo 1878-1918 i zadužbine Gazi Husrev-bega.

POSJETA OLIMPIJSKOM MUZEJU

25 Marta, 2024 0 comments SMTS

Dana, 15.3.2024. godine, učenici 2-1 razreda, te učenici 4-1 i 4-3 razreda, u pratnji profesorica Alme Feriz i Lelije Vilov, su posjetili Olimpijski muzej u Sarajevu.
Učenici su odslušali uvodno obraćanje muzejskog kustosa u vezi sa postavkom u muzeju, te obilježavanju 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara.

 

Zajednički iftar Vijeća učenika SMTŠ i SŠMZ

21 Marta, 2024 0 comments SMTS

Večeras su Vijeća učenika JU Srednja mašinska tehnička škola Sarajevo i JU Srednja škola metalskih zanimanja Sarajevo organizovali zajednički iftar za učenike postače. Na iftar su pozvali zaposlene ovih škola.
Poziv je upućen i Ministrici odgoja i obrazovanja KS, Naidi Hota-Muminović, ali se zbog obaveza nije mogla odazvati. Učenicima je uputila sljedeću poruku:
“Dragi učenici i učenice,
direktor mi je ispričao o Vašoj ideji da napravite zajednički iftar i da svako donese po neko jelo.
Učenici koji imaju takve ideje naša su nada da Bosna ima veliku blistavu budućnost. Istovremeno, to je trag vaših učitelja, nastavnika i profesora i vaših roditelja, djedova i nana.
Čuvajte osjećaje ljubavi i poštovanja koje imate. Tako ćete uvijek biti na dobitku.
Hvala Vam za poziv na vecerasnji iftar. Nisam mogla doći, jer idem na iftar kod moje profesorice od koje sam puno toga naučila u životu.
Želim vam svima dobro zdravlje, toplo srce i britak um.”

 

Škola roditeljstva

11 Marta, 2024 0 comments SMTS

U našoj školi, 04. i 06. marta, realizovane su interaktivne radionice za roditelje učenika I i II razreda u sklopu Projekta “Škola roditeljstva“. Inicijatori projekta su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i IRPO a samu aktivnost i interaktivne radionice realizovale su pedagog i psiholog škole.
Edukacije su se odvijala u pozitivnom ozračju, roditelji su aktivno sudjelovali u zadacima i vježbama koje su imale za cilj osnažiti roditeljske kompetencije, unaprijediti komunikacijske vještine, osvijestiti vlastite potrebe i potrebe djeteta, ukazati na potrebu za očuvanjem vlastitog zdravlja.
Susreti su omogućili razmjenu roditeljskih iskustava ali i uvid u karakteristike kvalitetnog odnosa roditelj- dijete. Date su smijernice kako na iscrpnom i odgovornom putu roditeljstva ispuniti lična očekivanja ali i očekivanja djeteta te zašto je važno ostvariti partnerski odnos sa školom.

Razgovarali smo temama:
1. Kvalitetan odnos roditelj – dijete
2. Vještine planiranja strukture djetetovog dana
3. Komunikacijske vještine
4. oblasti roditeljstva- sličnosti i razlike
5. Prepoznavanje ličnih i djetetovih potreba

Roditeljima – polaznicima škole roditeljstva na kraju eduakcije dodjeljene su zahvalnice za učešće.

Kantonalno takmičenje srednjih škola u šahu

29 Februara, 2024 0 comments SMTS

Danas 29.2.2024. godine u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i JU Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo uz tehničku podršku Šahovskog saveza Kantona Sarajevo održano Kantonalno takmičenje srednjih škola u šahu. Domaćin takmičenja bila je JU Srednja mašinska tehnička škola.
U takmičenju je uzelo učešće 15 srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo i više od 80 učenika. Ovo takmičenje u šahu ima izuzetnu odgojno-obrazovnu komponentu za cjelovit razvoj djece i mladih.

Priredba povodom Dana Nezavisnosti BiH

28 Februara, 2024 0 comments SMTS

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi je izvedena priredba “Od Kulina Bana do nezavisnosti BiH” koju su pripremili učenici naše škole sa profesorima Aidom Imamović, Enesom Šarićem, Azrom Kundalić, Lelijom Vilov, Amelom Bajrić. 

Učenici su na bini pokazali svu svoju kreativnost i umjetničku crtu. Iz njih je isijavala ljubav sreća i ponos koje su riječima usmjeravali prema našoj domovini.

Kroz pjesmu, recitaciju, scenski nastup naši učenici su pokazali koliko i šta sve znaju i mogu kada ih motiviše zajedništvo, ljubav, sreća i zadovoljstvo.

SRETAN NAM DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Dan ružičastih majica

28 Februara, 2024 0 comments SMTS

SREDNJA MAŠINSKA TEHNIČKA ŠKOLA-NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Učenici, uposlenici, stručna služba škole i Vijeće učenika su ponosno obilježili Dan ružičastih majica.
Kroz niz aktivnosti edukativnog i zabavnog karaktera, radionica i kreiranja PINK KUTKA, dostupnog svima koji su opredjeljenji za borbu protiv vršnjačkog nasilja.
Naša škola je mjesto slaganja, zalaganja i zajedništva!
Ovdje učimo, družimo se i zajedno rastemo!

SMTS PROTIV NASILJA – BUDI I TI SMTS- SMTS PORODICA

 

Posjeta Brusa bezistanu

23 Februara, 2024 0 comments SMTS

Dana 17. 02. 2024. članovi sekcije “Mladi historičari” u pratnji nastavnika Ahmeda Kadrića i Amela Bajrić posjetili su Brusa bezistan.

Književno druženje u Pozorištu mladih

22 Februara, 2024 0 comments SMTS

Profesorica Amela Jalmanović-Muhić je 21.2.2024. godine, sa početkom u 19:00 sati, sa učenicima: Salihagić Amar (II2), Salihspahić Vildana (III1), Kalača Nejla (III4) i Kalača Edin (III4) prisustvovala književnom druženju u Pozorištu mladih. Druženje je organizovao Studentski klub odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost naroda BiH “Između redova”. Razgovaralo se o književnom stvaranju, ali je održana i kreativna radionica pisanja, na kojoj su se istakli i naši učenici. Književnom druženju prisustvovali su i učenici Prve gimnazije i Gimnazije obala.

 

Posjeta planini Visočici

22 Februara, 2024 0 comments SMTS

Dana 17.2.2024. godine učenici drugih (II) razreda, u pratnji svojih razrednika, su sa Planinarskom sekcijom posjetili planinu Visočicu. Tom prilikom su organizovali i turnire u košarci, malom fudbalu i odbojci na lokalnom sportskom terenu u Sinanovićima.