JEDAN UČENIK – JEDAN SLATKIŠ

30 Decembra, 2022 0 comments SMTS

Učenici Srednje mašinske tehničke škole inicijativom Vijeća učenika su 20. 12. 2022. godine organizirali akciju pod nazivom “Jedan učenik – jedan slatkiš” koja je trajala devet dana. Prikupljena sredstva su sakupljana s ciljem darivanja u JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću. Danas, sa učenicima III3 razreda, Muhammedom Mulaosmanovićem i Humejdom Turkovićem, prof. Haris Burić i prof. Dedović Merima su posjetili Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću i donirali prikupljene paketiće onima kojima je to najpotrebnije i koji će se istinski obradovati. Tamo smo naišli na tople ruke i osmijehe. Danas nismo samo mi donirali, donirali su i oni. Uručili su nam, vrednije, svojeručno izrađene poklone. Sa Vama dijelimo fotografije koje će svjedočiti lijepim, ljudskim gestima naših učenika i profesora.
Tekst javnog konkursa

30 Decembra, 2022 0 comments SMTS

Tekst javnog konkursa možete pogledati i preuzeti dole.

Tekst javnog konkursa

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

26 Decembra, 2022 0 comments SMTS

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli zajedničke školske kantine možete preuzeti/pogledati dole u linku:

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Posjeta Bjelašnici

20 Decembra, 2022 0 comments SMTS

Dana 17.12.2022. godine članovi Planinarske sekcije su u pratnji voditelja prof. Šarić Enesa posjetili Bjelašnicu. Nakon uobičajene šetnje, učenici su s profesorom i planinarili, te stigli i do Sigurne kuće. Pohod na vrh Bjelašnice bio je onemogućen zbog loših vremenskih prilika.
EDUKACIJOM DO SIGURNOSTI DJECE NA INTERNETU

16 Decembra, 2022 0 comments SMTS

Internet je ocekivano usao u sve dijelove nosih zivota i svi jos uvijek odusevljeno skidamo nove aplikacije, snimamo video i prenosimo nose licnosti u onlajn svijet. Sve bi to bilo u redu da se nije zaboravila jedna stvar. Djeca.
Njihova mogucnost usvajanja novog i savladavanja interneta je nestvarno velika. U to smo se svi uvjerili do sada. Međutim, evidentno je da se te digitalne vjestine razvijaju mnogo brze od onih drustvenih, nedigitalnih. Koje se otkrivaju u “dosadnom” stvarnom svijetu. :; U igri, u stvarnosti, u druzenju, u skoli, u porodici … Onlajn.
Upravo taj nesklad je potencijalni rizik za djecu na internetu, jer internet kao platforma u mnogim slucajevima ne razlikuje djecu od odraslih, a ruzne navike jednako kao one dobre, dosle su na internet sa nama. Nasilje na internetu, vrbovanje djece i kradža podataka, ucjene i obmana, opasni trendovi i prevare … Sve je veci broj zrtava ovih opasnosti i rizika na internetu, pogotovo medu djecom.
To je ujedno i problem, ali i uzrok nastanka ove kampanje za povecanje sigurnosti na internetu kroz edukaciju.
“Webobran – Edukacijom do sigurnosti djece na internetu” je kampanja Regulatorne agencije za komunikacije u okviru projekta “Zastita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije”.
Više informacija pogledajte na web stranici: https://medijskapismenost.ba/

Balkansko Taekwondo takmičenje

6 Decembra, 2022 0 comments SMTS

U Albaniji na Draču je od 3.12 do 4.12.2022. godine održano je Balkansko Taekwondo takmičenje, gdje je učestvovao naš maturant Eman Sarić. Učestvovale su sve zemlje iz regiona, naš učenik predstavljao je reprezentaciju Bosne i Hercegovine te je osvojio drugo mjesto u seniorskoj konkurenciji do 58 kg. Ovom prilikom mu čestitamo na ostvarenom uspjehu i želimo mu još puno osvojenih medalja u nastavku karijere.


DANI HIV/AIDS-A

6 Decembra, 2022 0 comments SMTS

Učenici naše škole 1.12.2022. godine u organizaciji Crvenog križa su ućesvovali na Danima HIV/AIDS-A.

Osvajanje zlatne medalje našeg učenika

2 Decembra, 2022 0 comments SMTS

Naš učenik Rahim Trtavac je osvojio prvo mjesto na Kupu Federacije BiH u Taekwondo. Takmičenje je održano u Hotelu hills dana 20.11.2022. godine u organizaciji Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine.

Panel „Rekli smo ne korupciji“

2 Decembra, 2022 0 comments SMTS

Naši maturanti prisustvovali su panelu na temu „Rekli smo ne korupciji“, u sklopu projekta You Think koju implemntira udruženje Ja bih u EU uz podršku Ambasade SAD u BiH. Projekat pristupa na inovativan način jačanju vladavine prava u BiH i potiče angažman mladih u zahtjevima za veću odgovornost institucija u prevenciji borbe protiv korupcije. Na ovaj način mobiliziraju se mladi kao saveznici za buduće reforme i za javno, masovnije i efikasnije suprostavljanje korupciji u društvu.

Posjeta Pozorištu mladih “Trg ratnika”

29 Novembra, 2022 0 comments SMTS

Učenici Srednje mašinske tehničke škole, koji pohađaju Dramsku sekciju i vrijedno odgovaraju na svaki zadatak, su sa profesoricom Bosanskoga jezika i književnosti i voditeljicom sekcije, Merimom Dedović, bili u posjeti Pozorištu mladih 23.11.2022. godine i gledali su predstavu “Trg ratnika” u kojoj su uloge tumačili Mario Drmać i Belma Lizde-Kurt, poznati bosanskohercegovački glumci. Posjeti se pridružila i profesorica Lelija Vilov koja je u scenariju pronašla materijal i za vlastitu sekciju pa je i ona učenike koji pohađaju Sekciju naprednog engleskog obradovala predstavom i samom posjetom Pozorištu.


Geothe – dan karijere

28 Novembra, 2022 0 comments SMTS

Učenici četvrtih razreda 23.11.2022. godine u pratnji profesorica Vilov Lelije i Škapur Amre, su posjetili Goethe institut koji je organizovao “Dan karijera – tvoja budućnost ovdje i sad”. Učenici su prvo pregledali informativne štandove kompanija koje posluju u BiH. Zatim su prisustvovali radionici “Obuka za prijavu na posao” koja je bila veoma zanimljiva i afirmativna. Na kraju, učenici su ovu posjetu ocjenili visokom ocjenom i okarakterisali je kao veoma korisnu za njihovu budućnost.


Dan državnosti Bosne i Hercegovine

25 Novembra, 2022 0 comments SMTS

Našim učenicima, njihovim roditeljima i svim građanima BiH čestitamo 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Kolektiv JU Srednja mašinska tehnička škola Sarajevo

https://drive.google.com/file/d/1U2Dm7y6eJzmmwsC6rRD_HU2D3Hl2rzOD/view

Posjeta pozorištu mladih “Bog masakra”

22 Novembra, 2022 0 comments SMTS

U srijedu, 16.11.2022, su ucenici III2 i I2, u pratnji razrednica, Aide Imamovic i Azre Kundalic, posjetili Pozoriste mladih i gledali predstavu Bog masakra. Nakon predstave, ucenici su se upoznali sa protagonistima predstave.
Otvorenju izložbe “Gandhi i Tolstoj”

21 Novembra, 2022 0 comments SMTS

U srijedu 16.11.2022. godine učenici I i II razreda, u pratnji prof. Amele Jalmanović-Muhić prisustvovali su otvorenju izložbe “Gandhi i Tolstoj” u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpasića.
Izložba je nastala u saradnji sa JU Muzej “Alija Izetbegović” i Memorijalnog muzeja Gandhi iz Delhija.
Izložbu su otvorili direktorica Muzeja Nađa Berberović-Dizdarević (unuka rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića), ambasador BiH u Indiji Muhamed Čengić i direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović.
Naša škola je pozivnicu za otvorenje izložbe dobila od JU Muzej “Alija Izetbegović”, s kojim ima dugogodišnju saradnju.Međunarodni dan djeteta

21 Novembra, 2022 0 comments SMTS

Svjetski dan djeteta obilježava se svake godine 20. novembra jer je toga dana 1989. godine Generalna skupština UN-a usvojila Konvenciju o pravima djeteta.

U petak 18.11.2022.godine učenici i uposlenici naše škole obilježili su Međunarodni dan djeteta.

Oblačenjem u plavo, učenici,nastavnici, stručni saradnici i direktor škole su dan obojili u plavo i na taj način skrenuli pažnju na važnost postojanja Konvencije o pravima djeteta.

Članovi Vijeća učenika su pripremili prezentaciju i u tri odjeljenja održali čas, tokom kojeg su učenici i nastavnici razgovarali o Konvenciji, pravima djeteta s osvrtom na zaštitu dječjih prava u BiH, te raznim izazovima s kojima se u današnje vrijeme susreću djeca i porodice.

Posjeta Muzeju ratnog dejstva

14 Novembra, 2022 0 comments SMTS

U petak 11. 11. 2022. godine učenici I3 naše škole posjetili su Muzej ratnog djetinjstva i učestvovali u radionici izgradnja mira Muzeja ratnog djetinjstva. Učenike su vodili Mirvana Mahić, Enis Čatić i Amela Bajrić.