CIlj je postići najveće standarde

u svemu što radimo.

1889

GODINA OSNIVANJA

200

STRUČNI KADAR

50000

DIPLOMIRANI UČENICI

10

DOBITNICI NAGRADA

Historijat škole

Srednja tehnicka skola u Sarajevu osnovana je u vrijeme austrougarske 2. oktobra 1889.godine. Skola je formirana sa tri odjeljenja:

  • Građevnim
  • Šumarskim
  • Rudarskim(koje nikad nije aktivirano u praksi)
U to vrijeme nije bilo srednjih tehnickih skola, tako da je Sarajevska srednja tehnicka skola najstarija skola ove vrste na ovom dijelu Balkana. Nije proslo ni punih deset godina od njenog osnivanja, a skola je vec bila zapazena i nagradjena na velikim evropskim izlozbama u Budimpesti i Becu krajem 19. vijeka. Od mnogih vaznih datuma od osnivanja 1889. godine treba istaci osnivanje novih odsjeka:
  • Mašinskog 1920 godine
  • Geometarskog 1924 godine
  • Industrijsko-drvarskog
  • Elektrotehničkog 1945 godine
U razvoju Srednje tehničke škole u Sarajevu naročito značajan datum je njeno useljenje u novu zgradu 20.septembra 1936. godine. Od tada pored Srednje tehničke škole pod istim krovom su se našle i Muška zanatska skola, Banovinska škola za umjetničke zanate, Večernja majstorsko-djelovodska škola i Stručno-produžna skola zanatskog smjera pri pri srednjoj tehničkoj školi. Nova zgrada, svojom arhitekturom, monumentalnošću i funkcionalnošću, predstavljala je u to vrijeme jedno od najmodernijih srednjoškolskih zdanja na ovom dijelu Balkana. Međutim, razvoj tehničkih nauka i tehnologija, kao i neprekidan rast potreba za tehničarima i majstorima različitih struka, uslovljava čitav niz organizacionih promjena u Srednjoj tehničkoj školi u Sarajevu (trajanje školovanja, transformacija odsjeka u samostalne škole, osnivanje novih škola, dezintegracije, integracije idr.). Ipak, može se reći da je Srednja tehnička škola u Sarajevu funkcionisala kao cjelina sve do 1959. god. Poslije 1959 godine formiraju se samostalne tehničke škole i školski centri i svi su oni ponosni na svoju matičnu školu. Zahvaljujući Evropskoj komisiji koja je prihvatila da finansira adaptaciju Srednje tehničke škole, uslovi za održavanje nastave dovedeni su danas na zavidan nivo.