CIlj je postići najveće standarde

u svemu što radimo.

1889

GODINA OSNIVANJA

200

STRUČNI KADAR

50000

DIPLOMIRANI UČENICI

10

DOBITNICI NAGRADA

Historijat škole

Srednja tehnicka skola u Sarajevu osnovana je u vrijeme austrougarske 2. oktobra 1889.godine. Skola je formirana sa tri odjeljenja:

  • Građevnim
  • Šumarskim
  • Rudarskim(koje nikad nije aktivirano u praksi)
U to vrijeme nije bilo srednjih tehnickih skola, tako da je Sarajevska srednja tehnicka skola najstarija skola ove vrste na ovom dijelu Balkana. Nije proslo ni punih deset godina od njenog osnivanja, a skola je vec bila zapazena i nagradjena na velikim evropskim izlozbama u Budimpesti i Becu krajem 19. vijeka. Od mnogih vaznih datuma od osnivanja 1889. godine treba istaci osnivanje novih odsjeka:
  • Mašinskog 1920 godine
  • Geometarskog 1924 godine
  • Industrijsko-drvarskog
  • Elektrotehničkog 1945 godine
U razvoju Srednje tehničke škole u Sarajevu naročito značajan datum je njeno useljenje u novu zgradu 20.septembra 1936. godine. Od tada pored Srednje tehničke škole pod istim krovom su se našle i Muška zanatska skola, Banovinska škola za umjetničke zanate, Večernja majstorsko-djelovodska škola i Stručno-produžna skola zanatskog smjera pri pri srednjoj tehničkoj školi. Nova zgrada, svojom arhitekturom, monumentalnošću i funkcionalnošću, predstavljala je u to vrijeme jedno od najmodernijih srednjoškolskih zdanja na ovom dijelu Balkana. Međutim, razvoj tehničkih nauka i tehnologija, kao i neprekidan rast potreba za tehničarima i majstorima različitih struka, uslovljava čitav niz organizacionih promjena u Srednjoj tehničkoj školi u Sarajevu (trajanje školovanja, transformacija odsjeka u samostalne škole, osnivanje novih škola, dezintegracije, integracije idr.). Ipak, može se reći da je Srednja tehnička škola u Sarajevu funkcionisala kao cjelina sve do 1959. god. Poslije 1959 godine formiraju se samostalne tehničke škole i školski centri i svi su oni ponosni na svoju matičnu školu. Zahvaljujući Evropskoj komisiji koja je prihvatila da finansira adaptaciju Srednje tehničke škole, uslovi za održavanje nastave dovedeni su danas na zavidan nivo.

CIlj je postići najveće standarde