Potpisivanje Ugovora o primopredaji kompostera

29 Novembra, 2023 0 comments SMTS Categories Uncategorized

Dana 28.11.2023. godine našu školu posjetila je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Muminović-Hota, sa saradnicima. Razlog posjete je potpisivanje Ugovora o primopredaji kompostera. Ugovor su potpisali direktor JU Srednja mašinska tehnička škola Sarajevo Faruk Čupović i v.d. direktor KJKP „RAD“ d.o.o. Nijaz Salamović, uz prisustvo Ramić Mirze, stručnog saradnika za odnose s medijima KJKP „RAD“ d.o.o. i Zorlak Muzafera, stručnog saradnika za edukaciju i promociju projekata KJKP „RAD“.
Naša škola je od prošle školske godine uključena u projekat „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“, koji se realizuje u saradnji sa NVO People In Need BiH, Dekonta BiH i KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo, a koji finansira Vlada Republike Češke, čiji je fokus na reduciranju ukupne količine otpada, te iskorištavanje sirovina poput reciklažnih materijala i bio otpada, čiji udio u ukupnom otpadu zauzima i do 60 %.
Učenici naše škole prikupljaju plastične i staklene flaše, limenke, tetrapake i papir za reciklažu, te ih odvajaju u posebne kante, postavljene po hodnicima škole, i na taj način razvijaju svijest o čuvanju prostora u kojem borave, ali i svijest o očuvanju svoje okoline.
Podsjećanja radi, prošle školske godine naša škola je osvojila 2. (drugo) mjesto na Kantonalnom takmičenju u prikupljanju ambalažnog otpada.
Saradnja Srednje mašinske tehničke škole i KJKP „RAD“ kontinuirano se razvija kroz realizaciju raznih aktivnosti, a u cilju promjena navika, usvajanja novih znanja i vještina, te podizanju svijesti o značaju očuvanja okoliša.
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Muminović-Hota pohvalila je rad škole, istakavši čistoću i urednost školskog dvorišta, ali i samog školskog prostora, naglasivši da je ponosna i na učenike i na uposlenike škole, te da je ovo tek jedan u nizu projekata u koje će naša škola biti uključena i u narednom periodu.
Prilog o potpisivanju Ugovora o primopredaji kompostera emitovan je na Vijestima TVSA.

Djeca Sarajeva postaju ekološki šampioni: Potpisan ugovor o primopredaji kompostera