DAN ŠKOLE

2 Oktobra, 2022 0 comments SMTS Categories Uncategorized

133. GODIŠNJICA SREDNJE MAŠINSKE TEHNIČKE ŠKOLE SARAJEVO

Srednja mašinska tehnička škola u Sarajevu danas slavi 133. godine od početka rada. Na današnji dan, prije 133 godine, počela je s radom Srednja tehnička škola u Sarajevu, koja je osnovana odlukom visokog carskog i kraljevskog zajedničkog ministarstva u Beču od 12. augusta 1889. godine. Bila je prva takva škola u Bosni.

Škola je formirana sa tri odjeljenja:
• Građevnim
• Šumarskim
• Rudarskim(koje nikad nije aktivirano u praksi)

Zvanično, prva školska godina u Srednjoj tehničkoj školi počela je 2. oktobra 1889. godine. Početak njenog rada predstavlja početke obrazovanja kadrova u građevinskoj struci i historijski trenutak u kojem je tehnička nauka značajnije zakoračila na naše prostore. U to vrijeme, na ovim prostorima, nije bilo srednjih tehničkih škola, tako se može reći da je sarajevska tehnička škola najstarija tehnička škola u ovom dijelu Evrope. Nije prošlo ni punih deset godina od njenog osnivanja, a škola je već bila zapažena i nagrađenana velikim evropskim izložbama u Budimpešti i Beču krajem 19. stoljeća.

Od mnogih važnih datuma od osnivanja 1889. godine treba istaći osnivanje novih odsjeka:
• Mašinskog 1920.godine
• Geometarskog 1924.godine
• Industrijsko-drvarskog 1927.godine
• Elektrotehničkog 1945.godine

U razvoju Srednje tehničke škole u Sarajevu naročito značajan datum je njeno useljenje u novu zgradu 20.septembra 1936. godine. Od tada pored Srednje tehničke škole pod istim krovom su se našle i Muška zanatska škola, Banovinska škola za umjetničke zanate, Večernja majstorsko-djelovodska škola i Stručno-produžna škola zanatskog smjera pri srednjoj tehničkoj školi. Kasnije su se različiti odsjeci tehničke škole razvili kao samostalne tehničke škole, a jedna od njih je Srednja mašinska tehnička škola. Koliki je značaj obrazovanja za razvoj društva pokazuje i činjenica da su, od samog početka rada škole, kao nastavni kadar bili angažirani vrhunski stručnjaci u svojim oblastima, kao štosu: arhitekti Karl Paržik i Josip Vancaš, doktor geodezije Eduard Doležal, inžinjer Jaroslav Černi, književnici Tugomir Alaupović, Josip Milaković i mnogi drugi.

Prilagođavajući se promjenama na tržištu, među prvim je školama u Bosni koja je uvela nove smjerove: mašinski tehničar konstruktor na računaru i mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje mašina, a kao preduslov za njihovo uvođenje prethodno je opremila kabinete za rad na računarima i kompjuterski upravljanim mašinama (CNC) te obučila kadrove za primjenu ovih sredstava.
Srednja mašinska tehnička škola je ponosna na tradiciju škole i svjesna svoje uloge u razvoju društva te će se i u budućnosti truditi da bude u korak sa svim promjenama.